Resa 1- Superavancerat

Vart är vi på väg?

mazda-to-ship-cars-to-russia-via-trans-siberian-railroad

10p:

Vi reser från 8493 i tigerregion mot herren i öst på 9289; tja, tar det inte ens en dag är det väl ingenting! Det kunde ha tagit sex. Vårt resmål är förståeligt med tanke på läget en rik blandning av väst och öst.

moscow-to-vladivostok-trans-siberian-railway-fixed-departures_4_vladivostok

8p:

Vi kunde ha åkt över gränserna men vi stannade inom dem. På slutmålet vid hav där soluppgången är nära är osten också OK mot slutet. Resmålets kontinentala iskrigare heter för vår stad passande nog admiraler.

vladivostok_013

6p:

Mångas drömresa kan ha sitt absoluta slut här, men rutten kunde likväl ha gått mot Kina, Mongoliet eller till och med Nordkorea; eller fortsatt härifrån till Japan. Vår hamnstad är rysande nog huvudstad i sin kraj i fjärran östern; och olympiska spelen-tok finns också här; där det finns fler soltimmar på vintern än någon annanstans i detta land.

1200px-primorsky_krai_banner

4p:

Vi stakar inte men väl stokar, vi vadar inte men väl vladar, vidare mot slutstation på världens längsta järnväg.

the-railstation-in-vladivostok

2p:

Vi är framme vid den transsibiriska järnvägens slutstation från Europa sett, vid Japanska havets strand. Vlad i vostoken tar emot er där Europa möter Asien.

 

 

 

 

 

 

 

Svar: Vladivostok

Förklaringar:

Vi reser från Khabarovsk; i Amurregionen som är känt för de sibiriska tigrarna, också kända som Amurtigrarna, och Khabarovsks hockeylag, Amur Khabarovsk, har också en sådan tiger som sitt klubbmärke. Khabarovsk är via den transsibiriska järnvägen 8493 km från Moskva mot Vladivostok som är 9289 km från Moskva via densamma (via den vanligaste rutten; andra rutter med annan ressträcka finns också.). Stadens namn, “Vladivostok”, betyder ungefär “Österns herre” eller “herre i Östern” på ryska. Vladivostok, som tillhör Ryssland men har mycket influenser, och människor, från närliggande Kina och Korea, har tveklöst en stor mångkultur där väst, det europeiska, möter öst, det asiatiska och leder till en mycket intressant blandning mellan dessa olika kulturer. Vladivostok är också en hamnstad där det går färjor mot bland annat Sydkorea och Japan. Den transsibiriska järnvägen har utöver rutten mot Vladivostok även rutter som går emot Ulan Bator i Mongoliet och Peking i Kina; och från stationen innan Vladivostok- Ussuriysk- går tåget vidare även mot Nordkorea. Osten är OK= Ostok. Olympiska spelen-tok= OS-tok. Kraj är ungefär som ett län i Ryssland (det finns även Oblast, m.m.). Soltimmar i Ryssland på vintern är inte jättevanliga; men här är de betydligt vanligare än i de största delarna av landet; så vill man få lite solljus på vintern i Ryssland så är det alltså hit man ska åka.

Frågor:

Vladivostok är från Europa sett slutstationen för den transsibiriska järnvägen- världens längsta järnväg och en drömresa för många; framför allt för järnvägsfantaster. Den transsibiriska järnvägen går förbi många kända ryska städer och landmärken på vägen mellan Moskva och Vladivostok. Bland annat förbi Rysslands tredje största stad efter Moskva och S:t Petersburg- en stad som också är Sibiriens största stad. Vad heter denna Rysslands tredje största stad?

Svar: Novosibirsk

 

Inringat på följande karta är en av världens kanske mest berömda sjöar. Den är bland annat världens djupaste och klaraste insjö och har bland annat ett mycket unikt djurliv; bland annat lever här en sälart som finns enbart här och ingen annanstans på jorden. Vad heter denna sjö?

map_trans-siberian_railway

Svar: Bajkalsjön/Lake Baikal

Vad heter den del av Stilla Havet som Vladivostok ligger vid?

Svar: Japanska havet

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s