Resa 1 (Normalsvårt)

10 p.

Vi reser, längs den första av sitt slag, mellan två städer emellan vilka många strider har stått på fälten, vårt resmåls ena fält är väg och det andra park och centralt i staden finns också grotta som B-gossar lämnade för att erövra världen.

1280px-lime_street_july_2010

8 p.

I vårt resmål med iver går de röda männen aldrig ensamma, och 96 finns i ett evigt minne; de gör sig alltid påminda vid stadens väg.

_87250806_ac47e4ab-7d5a-40d5-b779-3f13b6c61a30

6 p.

På vårt resmål var Kenny en kung och annan rushade över fältet; på annat håll så John var en av fyra stjärnor och har också gett namn åt flygplats här. Om de fyra verkligen någon gång bodde på en undervattensfarkost är däremot oklart.

1280px-lpooltownhallom

4 p.

Vår pophuvudstad går direktsänd till en början och lever vidare tills den slutar i en omvänd loop- år 2008 var staden för övrigt europeisk kulturhuvudstad och er bassäng finns här också. Stadens invånare kallas ofta för “scousers” efter en lokal maträtt.

800px-mathew_street_liverpool

2 p.

Ta ett dopp nu i leverbassängen, nu när vi äntligen är framme på engelska Merseyside. Kampen mellan stadens röda och blåa kallas lämpligt nog Merseysidederbyt och de röda delar namn med staden.

 

Svar: Liverpool

Förklaring:

Vi reser från Manchester mot Liverpool; järnvägen här emellan är den första järnväg någonsin att binda samman två städer. Mötena mellan Liverpool FC och Manchester United är en av fotbollsvärldens största rivaliteter- landets två största klubbar med flest titlar, en gammal rivalitet mellan städerna och en lång historia med matcher mellan lagen har lett till ett stort hat mellan de båda klubbarna och dess fans. Liverpools hemmaarena heter Anfield Road, alltså road= väg, men det finns också en annan fotbollsklubb i staden; nämligen Everton, vars arena heter Goodison Park. Centralt i staden finns också “Cavern Club” (Cavern, i samma betydelse som cave= grotta), som är den klubb där stadens överlägset största musikgossar genom tiderna- the Beatles- spelade många av sina tidigaste gig. Resmål med iver= L-IVER-pool. Röda männen syftar återigen på fotbollslaget Liverpool FC vars ena smeknamn är “Redmen” eller bara “Reds”. Innan varje match spelas och sjungs låten “You’ll Never Walk Alone”; alltså “du går aldrig ensam”. 96 syftar på de 96 Liverpoolsupportrar som tragiskt omkom i den s.k. Hillsboroughkatastrofen på arenan Hillsborough i Sheffield i samband med en cupsemifinal 1989. Bland annat finns det ett minnesmonument för offren utanför arenan Anfield Road. “Kung Kenny” syftar på före detta fotbollsspelaren Kenny Dalglish och han som “rushar över fältet” är den före detta notoriske målskytten Ian Rush. John syftar på John Lennon i The Beatles och Liverpools flygplats heter “John Lennon Airport”. I en känd låt av gruppen så sjunger man att “We all live in a yellow submarine”; alltså “vi bor alla i en gul ubåt”. Liverpool klassas av Guinness Världsrekord som “World Capital City of Pop”; alltså “Världens pophuvudstad”. Många välkända grupper och artister har sitt ursprung härifrån och många skivsläpp härifrån har hamnat som nummer ett på listan. Liverpool var mycket riktigt utnämnt som europeisk kulturhuvudstad år 2008. Er bassäng= (liv) Er pool. Scouse är en känd maträtt härifrån och har fått bli smeknamn både för folket här och för den lokala dialekten. Leverbassäng= Liver (lever) pool. Merseyside är området där Liverpool ligger och matcherna mellan det röda Liverpool FC och det blåa Everton kallas för “Merseysidederbyt”.

Frågor:

År 2008 så var Liverpool som nämnt utnämnt som europeisk kulturhuvudstad. Detta är en utnämning som en stad får för ett kalenderår och som EU delade ut för första gången år 1985, då under namnet “Europas kulturstad”, som sedan år 1999 bytte namn till just “Europas kulturhuvudstad”. Sedan dess har två svenska städer utnämnts som europeiska kulturhuvudstäder- den ena år 1998 och den andra år 2014. Vilka svenska städer är det som har utnämnts och av dessa, vilken var utnämnd vilket år?

Svar: 1998- Stockholm, 2014- Umeå

Efter att länge ha varit den dominerande klubben i England så har inte Liverpool FC vunnit ligan sedan säsongen 1989-1990; och lagets fans längtar verkligen efter att laget ska vinna en titel igen och återta tronen i landet. När det gäller titlar i Europas största klubblagsturnering, nuvarande Champions League som tidigare hette Europacupen, däremot så är Liverpool fortfarande den engelska klubb med flest titlar, och den senaste kom mycket överraskande år 2005 efter en mirakelupphämtning från 3-0-underläge i finalen. I vilken spelades den finalen och vilken italiensk storklubb var det som Liverpool besegrade?

Svar: 1. Istanbul 2. AC Milan

Kan ni nämna de övriga medlemmarna i “The Beatles”; förutom John Lennon?

Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s