Resa 1 (Svårt)

indexa0251146_23324238

10 p.

Vi reser från kullberg via lyckoberg genom bergigt landskap till bred ö vars tragiska historia gör sig påmind än idag och lär så fortsätta att göra, liten augustipojke står för evigt för sorg här.

hiroshima_peace_memorial

8 p.

Förutom minnesmonumenten och fredspark så är närliggande helig port i vatten känd turistmagnet här; och basebollkarpar är oerhört populära. Ro finns på många olika sätt i stadens centrum.

an_overview_of_the_hiroshima_castle_as_seen_from_a_hotel_rooftop_as_secretary_kerry_visited_the_city_26277888562

6 p. 1000 papperstranor veks av ungt offer för stadens tragedi och blev en symbol runt om i världen för de oskyldiga offren för det som här och i ytterligare en stad skedde. Staden är enbart landets elva men är ändå internationellt sett en av landets mest kända.

371873b2f7cd4-e4bb-438a-a746-879e7103ca7b_m

4 p.

Återbyggnaden av staden är trots allt fantastisk, då mer eller mindre hela staden utplånades den där ödesdigra dagen i augusti 1945. Hirohito hette kejsaren då och han kan också till hälften ge er staden.

hiroshimajou2

2 p.

Det var i vår japanska H-stad som världens första atombomb släpptes den 6 augusti 1945. Stadens borgmästare har sedan dess vid varje kärnvapenprov utfört av något lands ledare skickat ut ett brev där landet ombeds att sluta med proven och jobba för nedrustning. På stadens fredsmuseum sitter varje sådant brev uppe för besökare att se; och de står adresserade till allt från Barack Obama till Nordkoreas regering.

 

Svar: Hiroshima

Förklaring:

Vi reser från staden Okayama i grannprefekturen med samma namn. Namnet “Okayama” betyder just “kullberg” (Oka=kulle, yama= berg). På vägen mellan Okayama och Hiroshima passeras också staden “Fukuyama”, som tillhör Hiroshima prefektur men ligger en ganska bra bit ifrån staden Hiroshima. “Fukuyama” betyder direkt översatt just “lyckoberg”(Fuku= lycka). Namnet “Hiroshima” i sin tur betyder direkt översatt “bred ö” (Hiro från “hiroi”= bred, och shima= ö). Japan är överhuvudtaget mycket bergigt. Liten pojke är översättningen av “Little Boy” som atombomben som släpptes över Hiroshima den 6 augusti 1945 hette. Nära staden Hiroshima ligger ön “Miyajima” som räknas som en av Japans vackraste platser och här känd för sin “torii” (en shintoistisk “tempelport”) som står mitt ute i vattnet eller inte beroende på tidvattensnivån. Basebollkarpar syftar på stadens basebollag “Hiroshima Toyo Carp”; eller bara “Carp” som är omåttligt populära i staden och har en av Japans absolut mest passionerade fanskaror. Ro finns förstås i fredsparken till minne av kriget och bomberna som föll, men också i stadsnamnet: “HiROshima”. Historien om den unga flickan Sadako Sasaki som drabbad svårt av atombombens och strålningens effekter vek 1000 papperstranor- att vika 1000 papperstranor- “senbazuru”- är något som enligt japansk legend ska ge en uppfylld önskan av något slag (dess form olika beroende på vilken legend)- berörde hela världen. Hiroshima är Japans elfte största stad. Staden har idag återbyggts mer eller mindre helt och hållet från grunden om än med någon byggnad kvar som monument efter bomben. Kejsaren i Japan då bomben föll hette Hirohito och bådas namns inledning är ju “Hiro”. På fredsmuseet i Hiroshima kan man se de olika brev som stadens borgmästare har skickat ut till olika ledare runt om i världen. Då jag, skaparen av dessa “frågor” besökte Hiroshima på våren 2012 så var det senaste brevet som hängde där addresserat till den amerikanska presidenten Barack Obama.

 

Frågor:

Jag nämnde de tusen papperstranorna- “senbazuru”- som Sadako Sasaki vek. Men vad heter egentligen den japanska pappersvikningskonsten, där man viker papper till alla möjliga figurer?

Svar: Origami

Vilken är den engelska term som används som benämning för den punkt på marken där en explosion har skett; oftast när det handlar om en detonerad atombomb?

Svar: Ground zero

En maträtt som är som en slags pannkaka med olika ingredienser och toppings är Hiroshima tillsammans med Osaka kända för- båda bråkandes om vilken av dem som är den riktiga och bästa varianten- även om troligtvis Osaka-varianten var originalet och också den vanligaste varianten runt om i landet även utanför dessa två regioner. Ingredienserna varierar mycket, också mycket beroende på vad en person föredrar att ha i/på den; men de stora skillnaderna mellan Hiroshima-stil och Osaka-stil är bland annat att i Hiroshima-stilen lägger man oftast ingredienserna på lager istället för att man blandar in dem i smeten som i Osaka-stilen, samt att man generellt sett använder mer salladsblad samt att man också ofta använder nudlar i lagrena. Vad heter denna populära japanska maträtt?

Svar: Okonomiyaki

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s