Resa 2 (Superavancerat)

5362-1408897703

10 p.

Vi åker i lena fotspår från landets huvudstad mot landets tvåa; även om landet är mer i stan är staden själv är på ett sätt; och staden en gång i tiden också var en av de absolut största och mäktigaste städerna i sin region, dit Marco kom och fann mark i mitten.

1608_bukhara-samarkand-3

8 p.

Till en början leder Frodos kompis er rätt i felstavad sommar; i vår stad som märkligt nog finns även utanför Växjö. Kan du så kan d’ bli bra, d’ kan jag lova dig.

samarqand

6 p.

Vår gyllene och mytomspunna stad är klassifierad som ett UNESCO världsarv sedan 2001 vilket borde vara föga förvånande. Den har upplevt mängder av olika kulturer och religioner genom åren och dess mest välkända väg har trafikerats av allt från kineser och mongoler till perser och romare. Si den som kan d’!

mosque_bibi_khanum_5

4 p.

Sa omvänd ram att den kan d’, ja nog kan den då d’ allt. Visst är det längs sidenvägen vi vandrar i u-land i stan, mot stad som av grekerna kallades Marakanda. Trollkarlen i Oz ska ej be kistan men däremot ska den i Uz be kistan väl; när vi ska mot stad med central ark; och det är där du kan d’.

registan_square2014

2 p.

Vi är på väg mot Uzbekistans näst största stad; och nog är det en mytomspunnen sådan allt. Sa mar kan d’, så kan han d’!

Svar: Samarkand

Förklaring: Vi åker längs Sidenvägen; från Uzbekistans huvudstad Tashkent- ja, nog är landet mer “i stan” än staden själv- UzbekISTAN. När Sidenvägen var i sin storhetstid så var Samarkand en av de viktigaste städerna längs denna rutt; innan den nyutvecklade sjöfarten senare kom att lägga Sidenvägen i glömska. Marco syftar förstås på Marco Polo som reste längs Sidenvägen; och kom till Samarkand där han fann mark i mitten; ja- SaMARKand. Frodos kompis syftar förstås på Sam, som inleder Samar istället för sommar. Det finns ett köpcenter utanför Växjö vid namn “Grand Samarkand”. Samarkand blev 2001 klassat som ett världsarv som “Crossroad of Cultures” av UNESCO. Samarkand har som en central ort längs Sidenvägen upplevt mängder av kulturer och religioner genom tiderna; även om majoriteten av befolkningen är idag är muslimer. “Si den” syftar förstås på siden och “kan d'” på “kand” i slutet av “SamarKAND”. “Ram” baklänges blir “Mar”, så Sa omvänd Ram= “Sa Mar”; U-land syftar förstås på att “Uzbekistan” börjar på “U”, och “i stan” syftar igen på landets ändelse. Alexander den Store intog staden redan 329 före Kristus och på grekiska kallades staden då för “Marakanda”. Stad med central ark syftar ju på “SamARKand”. Samarkand är Uzbekistans näst största stad efter huvudstaden Tashkent.

Frågor:

Sidenvägen gick på en mängd olika rutter som också förändrades över tiden. Men i Centralasien, där bland annat Samarkand också återfinns, så fanns det bland annat rutter enligt karta nedan. På denna karta finns tre nuvarande landsnamn överskuggade med grått och utpekade med pil. Dessa länder är också så kallade “stan”-länder. Kan ni nämna dessa tre länder? Ett poäng för varje rätt svar.

silkroadca

Svar: 1. Turkmenistan 2. Kirgizistan 3. Tajikistan

Marco Polo sägs enligt den vanligaste sägnen ha fått hjälp till att skriva ner sin historia om sina äventyr i Fjärran Östern av en annan italiensk författare, som han ska ha träffat i fängelset efter det att han hade fängslats efter sin återkomst till Venedig 1298.  Vad hette den författare som Marco Polo ska ha berättat sin biografi för?

Svar: Rustichello

Följande maträtt är också en av de kändaste inom det uzbekiska köket. Den återfinns egentligen i många olika länder, i många olika utformningar. Den “lagas med ris eller krossad vete (även bovete) som bryns i olja och sedan kokas i kryddig buljong.” och kan innehålla många olika sorters kött och grönsaker (källa: Wikipedia). Vad kallas denna risrätt? Det finns två möjliga svar, varav det ena är mer ryskklingande.

Svar: Pilaff eller plov

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s