Resa 2 (Svårt)

10 p.

Vi åker i mitten av öst eller i öst av mitten om så viljas; från dubbel skogsstad mot vulpes vulpes- stad, kan sägas- även om de snarare är blåa här än röda. Stadens historia sträcker sig över två millenium tillbaka och är därmed en av landets äldsta; här är kungakraft central och erövrades faktiskt, på ett sätt med hjälp av man med namnenlig koppling till saudisk huvudort.

1280px-leicester_railway_station_from_south

8 p.

Romarna kallade vår stad för Ratae Corieltauvorum och de romerska efterlämningarna kan ses här och var runt omkring staden, men även på senaste år så har romare tagit staden med storm; eller egentligen, som den sluga räv han är, snarare hela världen med storm.

1280px-jewry_wall_ruins_apr10

6 p.

Österrikisk dubbelräv huserade bland andra rävar där det var dy i gräset; och vår rävstad fick världens blickar riktade mot sig när rävarna chockade världen.

the_magazine_gateway_leicester

 

4 p.

Att dricka vatten är också av central betydelse här; på resmål där man kan le tidigt men också bli less snabbt. Om det ter sig så mot slutet så är vi framme i vår bragdstad. En japan fick för första gången någonsin titulera sig mästare här; bara en sådan sak.

 

2 p.

Ingen kunde tro sina ögon när de blåklädda rävar från vår stad i East Midlands tog hem titeln 2016. Troligt är väl att man segersången inte var “olé, olé, olé”, utan snarare “o-lei, o-lei, o-lei”. Även less ter det sig bra trots allt på vårt resmål.

 

 

Svar: Leicester

Förklaring:

Vi åker i regionen East Midlands (“östra mellanländerna”); från Nottingham (fotbollslaget Nottingham Forest och Sherwoodskogen) mot Leicester. Vulpes vulpes är latin för rödräven; den allra vanligaste rävarten, och Leicesters fotbollslag är har smeknamnet “The Foxes”; alltså rävarna, även om deras dräkter är blåa och inte röda. Staden har faktiskt anor från romartiden och är en av Englands äldsta städer. Kungakraften syftar till stadens fotbollsarena som har namnet “King Power Stadium”. I Leicesters fotbollslag som mot alla odds tog ligatiteln säsongen 2015/2016 var en algerier vid namn Riyad Mahrez en av de allra mest framstående spelarna; och “Riyadh” heter huvudstaden i Saudiarabien. Romaren som på senaste tid tagit staden och världen med storm syftar på fotbollslagets italienska tränare Claudio Ranieri som också ursprungligen kommer från Rom. Den österrikiska dubbelräven syftar på den österrikiske mittbacken Fuchs var namn mycket passande nog betyder “räv” på tyska, och “var dy” syftar på anfallaren Jamie Vardy som också var en av lagets viktigaste spelare under guldsäsongen- han har en egen fantastisk historia i sig då han bara för några år sedan spelade amatörfotboll och jobbade på ett vanligt jobb; för att helt plötsligt bli ligamästare och landslagsman för England. En annan av de tongivande spelarna i laget är en mittfältare med det kanske lite komiska namnet “Drinkwater”; som ju blir “dricka vatten” direktöversatt till svenska. Man kan le i början- LEicester; men man blir också less snabbt- staden Leicester uttalas nämligen “Less-ter”; och det ter sig så mot slutet- LeicesTER. Ligatiteln säsongen 2015/2016 var inget annat än en bragd; klubben hade aldrig någonsin tidigare vunnit en ligatitel och innan säsongen började så stod man på oddset 5000/1 att vinna ligan. Lagets japanske anfallare Shinji Okazaki blev också första japan någonsin att vinna engelska Premier League.

Frågor:

Leicesters  fotbollslags otroliga skrällseger i ligan säsongen 2015/2016 fick hela världen att häpnas, och kallas av många för den största skrällen i fotbollshistorien. I dagens moderna klubblagsfotboll där ekonomin bestämmer mer och mer och klyftorna mellan toppen och botten ökar så blir skrällarna också färre och färre- men det är inte så att det inte har förekommit några skrällar alls under 2000-talet. År 2004 så fick Europas största turnering för klubblag- Champions League- en mycket överraskande final mellan ett portugisiskt lag och ett från den franska ligan; båda var lag som nog ingen hade väntat sig skulle gå så långt i turneringen överhuvudtaget. Vilken var den portugisiska klubb som sedermera också vann finalen; och vilka var dess motståndare från franska ligan? Vem var tränaren som förde sin portugisiska klubb till guldet och som sedermera kom att bli en av Europas allra mest meriterade?

Svar: Porto och Monaco.  José Mourinho.

På landslagsnivå har också många skrällar skett genom åren- inte minst i VM. Sveriges bronsmedalj i VM i USA 1994 var också en sådan- men även de efterföljande VM-turneringarna, 1998 i Frankrike och 2002 i Japan/Sydkorea, fick två mycket överraskande bronsmedaljörer. Kan ni nämna vilka dessa var?

Svar: 1998- Kroatien 2002- Turkiet

När romarna var här så fick staden bland annat ett eget forum (ungefär torg) och eget thermae, som är ett…Ja, vad är det?

Svar: Ett romerskt allmänt bad/badhus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s