Resa 3 (Svårt)

7307195868_f237c78ca5

10 p.

Vi reser från regional huvudstad där en Granqvist faktiskt spelar stor roll och krasar vidare mot och längs strand vid hav som inte är ett hav mot resmål vid mellan samma strand och toppar med sus. Staden har länge varit otroligt populär semesterort- inhemskt. Utrikes var det länge inte många som kände till staden tills det att helt plötsligt mer eller mindre alla hade hört talas om den.

sochi

8 p.

I K-topparna intill staden finns rött i rosa och det vissa årstider är det på vårt resmål att både njuta av sol och bad och åka skidor i bergen. Trots att vår stad ligger i landets varmaste region och att staden är till största delen en sommarstad så är det inte för sommar som staden är mest känd internationellt. Finns här kåkar? Nej, här finns det kaukar.

view_on_sotsji_from_black_sea

6 p.

Vår femringade kurorts föregångare är kanadensisk och dess efterträdare koreansk; men blickarna kommer att fortsätta riktas hitåt också 2018. Då blir det äntligen som sommarstad.

e0fc4586bd322a2b36c88318290eba90

4 p.

På vårt resmål hade också Stalin sitt sommarhus och det är faktiskt inte så långt ifrån hans egna hemtrakter. Europas högsta berg är heller inte allt för långt borta här; även om Asien också är mycket nära. Så. Där har du halva resmålet, nästan. Eller ja, på landets språk har du där halva.

468282_original

2 p.

Välkommen till rysk svarta havs-pärla vid Kaukasusbergens fot; 2014 var elden tänd och hela världens ögon riktades hitåt. Så! Tji fick du!

 

 

Svar: Sotji/Sochi

Förklaring: Svenske fotbollsspelaren/mittbacken Andreas Granqvist håller för närvarande till i FC Krasnodar- Krasnodar är huvudstad i Krasnodarskij Kraj där Sotji ligger; och det är ifrån Krasnodar vi också åker. Krasnodar ligger ej vid Svarta Havets kust utan lite inåt landet så vi åker först mot Svarta Havets kust, och sedan längs den. Svarta Havet är ju egentligen inget hav utan en insjö. Sotji har länge varit en populär semesterort för ryssar och för tidigare sovjetmedborgare men fram tills det att vinter-OS tilldelades staden var det nog mer eller mindre ingen utanför Ryssland och de gamla sovjetnationerna som någonsin hade hört talas om staden. Platsen där de flesta alpina tävlingarna hölls under vinter-OS låg i “Roza Khutor” som i sin tur låg i orten Krasnaya Polyana (Krasnaya från adjektivet “krasnyj”= röd) uppe i Kaukakusbergen (K-topparna) och tillhör Sotjis “kommun”. Kaukar är ju ytterligare en ledtråd till just Kaukasus. Femringade syftar ju förstås på de fem olympiska ringarna och det föregående vinter-OS:et arrangerades av kanadensiska Vancouver och nästkommande vinter-OS 2018 kommer att arrangeras av sydkoreanska Pyeongchang. Men samma år 2018 så kommer istället Sotji vara en av arrangörsstäderna för fotbolls-VM som då på sommaren kommer att hållas i Ryssland. Stalin hade en sommarbostad i Sotjiområdet och Stalin kom ju egentligen från Georgien; vars landsgräns ligger mycket nära Sotji. Europas högsta berg ligger i Kaukasus (se fråga nedan) och det är inte långt ifrån gränsen mellan Europa och Asien. Så= SO-tji. På ryska skrivs ljudet “tj” med en enda bokstav; så på ryska blir “so” halva stadens namn.

Frågor:

Innan dess att vinter-OS skulle hållas i Sotji var det nog få utanför Ryssland och de forna sovjetrepublikerna som kände till staden; som länge hade varit populär som semesterort för ryssarna själva. Kanske kan det också anses som märkligt att man väljer att lägga vinter-OS i en stad som först och främst ses som en sommarstad vid Svarta Havet; men faktumet är att det länge går att åka skidor uppe i bergen härintill. Kan ni nämna städerna som höll vinter-OS följande följande år: 1984, 1994, och 1998?

Svar: 1984- Sarajevo 1994- Lillehammer 1998- Nagano

Kaukakusbergen ligger precis härintill och är en gigantisk bergskedja där Europas högsta berg, 5642 meter högt. Vad heter det?

Svar: Elbrus

Nedan följer en förenklad karta av Kaukasien, Kaukasusregionen. Kan ni peka ut vilka de två länder som här är överskuggade är?

kaukasien-politik

Svar: 1- Armenien 2- Azerbajdzjan

I ryska delen av Kaukasus ligger mängder av små delrepubliker. En av dessa, överskuggad på den följande kartan, har framför allt under 1990-tal och tidigt 2000-tal varit omtalad för konflikter, extremism och terrorism. Idag har det lugnat ner sig ganska mycket även om en del extremistiska separatistgrupper och terrorister fortfarande existerar i viss utsträckning. Innan Sotji-OS så var också sådana grupperingar härifrån ett möjligt hot som diskuterades flitigt. Regionens huvudstad Groznyj är välkänd för hur snabbt den hämtade sig och byggdes upp efter de krig som härjade här. Vad heter regionen? Både det svenska och det inhemska namnet (som också används på engelska) godkänns.

kau

Svar: Tjetjenien (Chechnya)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s