Resa 3 (Superavancerat)

10 p.

Vi åker från koststad på en av få järnvägslinjer i detta land med flod i många färger vars blåvita sammanflöde sker precis vid vår huvudstad som är en av världens varmaste storstäder. Ingen månad har en medeltemperatur lägre än 30 grader här. Om du ‘r man är ett annat välkänt begrepp i regionen.

article-2609516-1d3c54eb00000578-999_634x430

8 p.

Konfliktsfylld skakande tallprovins ger er en ledtråd till landet vars huvudstad vi är på väg till. Vårt resmål ligger på tidigare nubisk mark men grundades först 1821.

%d8%a7%d9%84%d8%ae%d8%b1%d8%b7%d9%88%d9%85-%d8%ac%d8%b2%d9%8a%d8%b1%d8%a9_%d8%aa%d9%88%d8%aa%d9%8a

6 p.

Vi tar nu en il mot vårt halvtomma resmål i land som brukade vara kontinentens största fram tills syd blev självständigt 2011.

1280px-jami_el_kebirkhartum

4 p.

Sa haren att det var öken här? Då har han nog rätt. Behållaren för bad artar sig nog aldrig så tom som den låter; man kan behöva svalka sig ofta här.

sunset_khartoum

2 p.

Då var vi framme i Sudans huvudstad; ett kar tomt på Nilens strand.

Svar: Khartoum

Förklaring: Vi åker från en stad som heter Kosti. Sudan har mycket få järnvägslinjer i landet. Flod i många färger är Nilen, som förutom den “vanliga” Nilen också finns i två bifloder, nämligen den blåa respektive den vita Nilen. Dessa två bifloder är de som flyter samman precis i Khartoum. Omdurman är en annan stad i Khartoumområdet och egentligen den största staden i Sudan. Konfliktsfylld skakande tallprovins= Darfurprovinsen; Darr-fur (fur är ett ålderdomligt namn på tall). Framför allt i modern tid så har denna provins ofta figurerat i nyheterna på grund av inbördeskriget mellan regionens ursprungsbefolkning- fur-folket- och den sudanesiska regeringens trupper som har härjat där och de humanitära katastrofer som har kommit som en följd på kriget. Nubien var ett historiskt rike som infattade Egypten och delar av framför allt norra Sudan. En il= N-il= Nil. Halvtom= Khar-TOUM. Sudan var Afrikas största land till ytan tills att landets södra del blev självständig 2011 och således bildade landet Sydsudan. Sa haren= Sahara(öknen). Behållaren för bad= kar, alltså KHAR.

Frågor:

1973 skedde i Khartoum ett stort gisslandrama då ett terrornätverk med palestinskt ursprung höll tio personer som gisslan på den saudiarabiska ambassaden. Terrornätverket hade redan ett år tidigare, under sommar-OS i München 1972 gjort sig ett namn runt om i världen med ett attentat där man tillfångatog och dödade elva personer från den israeliska OS-truppen; och gruppens allra första attentat skedde i november 1971, då Jordaniens premiärminister Wasfi Tal mördades i Egyptens huvudstad Kairo. Vad hette terrorgruppen? Namnet var taget från de inbördes stridigheter som skedde i Jordanien 1970.

Svar: Svarta September/Black September Organisation (BSO) (på arabiska: Munaẓẓamat Aylūl al-aswad)

Några timmars bilfärd ifrån Khartoum, mitt i öknen, finns Meroepyramiderna. Trots att detta område faktiskt har fler pyramider än Egypten, så är det det norra grannlandet som är berömt för dem, och som får mängder av turister till sig. Men pyramider finns i många olika former på många olika platser i världen; bland annat i Latinamerika och Asien. Många är äldre; men de finns också i modern tappning. Kan ni nämna städerna som dessa tre pyramider på följande bilder ligger i? Två av dem är moderna och en av dem är äldre. Två av dem finns dessutom i Europa och en av dem i Nordamerika.

las_vegas_luxor_041280px-louvre_pyramid1280px-pyramid_of_cestius

Svar: 1. Las Vegas (Luxorhotellet/Luxor Hotel) 2. Paris (Louvremuséet/Louvren) 3. Rom (Cestiuspyramiden från romartiden)

Här nedan följer en karta över Sudan som visar landets läge i Afrika. Kan ni nämna de grannländer som är numrerade?

namnlos22

Svar: 1. Tchad 2. Etiopien 3. Eritrea

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s